yksityisyys

Tämän Kesko tietää minusta

Keskon asiakasrekisterin mukaan olen perinteikkäästi syövä alle 35-vuotias sinkku, joka ajoittain onnistuu seuranhaussa. Pyysin Keskolta itseäni koskevat asiakastiedot ja sain postissa kaksikymmentä sivua dataa. Keskolla on kattava valvontakoneisto Päivittäistavarakaupoilla on erinomainen mahdollisuus seurata suomalaisia kuluttajia. Keskon mukaan 3,8 miljoonalla suomalaisella on etuasiakaskortti eli lähes 70 % suomalaisista kuuluu Keskon asiakasrekisteriin. Rekisteri koostuu asiakkaan perustiedoista, jotka annetaan kortinhakuvaiheessa sekä kassarekisterien perusteella muodostetuista merkinnöistä. Kesko kertoo tallentavansa ostokset tuoteryhmätasolla, eikä yksittäisiä tuotteita liitetä asiakkaan tietoihin.

Tietojen tarkistus poliisin salaisesta rekisteristä

Kansalaisten yksityisyyden puolesta taisteleva Electronic Frontier Finland – Effi ry julkaisi viime syksynä tarkastuspyyntögeneraattorin. Nimensä mukaisesti generaattorilla luodaan asiakirja, jossa pyydetään tietosuojavaltuutettua tarkistamaan poliisin ja tullin rekisterien tietojen lainmukaisuus. Jos joku ihmettelee, mitä järkeä tässä on, ehdotan tutustumaan esimerkiksi Laura Halmisen kirjoitukseen Terveisiä poliisin epäiltyjen rekisteristä – toivottaa HS:n toimittaja ja 9 000 muuta. Itse näen valtavien, valvonnan ulkopuolella olevien tietokantojen olevan uhka oikeusjärjestelmälle. Valtavat rekisterit mahdollistavat nurinkurisen oikeusjärjestelmän, jossa ensin valitaan syylliset ja sitten vasta rikokset.

Yksityisyys luovutetaan kasvottomille

Yksityisyyttä on nyt huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Suomalaisista on kattavat rekisterit, joissa kuvaillaan koulutushistoria, sairaudet ja niiden hoito, omaisuus, sukulaisuussuhteet, uskonto, sosioekonominen asema, kulutustottumukset ja monia muita yksityiskohtia. Näitä tietoja käytetään sosiaali- ja terveysetujen tasapuolisempaan jakamiseen, yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämiseen ja kohdistetumpaan asiakaspalveluun. Ihmisistä on muodostettu tietokantoihin tietoprofiili, jonka perusteella henkilöä voidaan arvioida ilman, että häntä tarvitsee henkilökohtaisesti tuntea. Ei ole myöskään syytä olettaa, että tämän tietoprofiilin kasvattaminen tulisi vähenemään seuraavien vuosien aikana.