vapaat ohjelmistot

Viikon VALO - Jupyter Notebook

Kirjoitin jutun datatieteilijöille suunnatusta Jupyter Notebook -editorista, jonka voit lukea täältä: Viikon Valo – Jupyter Notebook. Viikon VALO on Petri Salmelan luoma erinomainen verkkosivusto, joka esittelee suuren joukon vapaan lähdekoodin ohjelmia.

Linuxia käryttävä Lenovo T420s -kannettava

Käyn tekstissä läpi, kuinka vanhan Lenovon T420s -kannettavan saa käyttökelpoiseksi. Käytän Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmää ja keskityn erityisesti koneessa ilmenneisiin jäähdytysongelmiin. Ostin kesällä käytetyn business-kannettavan. Lenovon T420s -kannettava oli ollut muutaman vuoden yrityskäytössä ja siirtynyt sen jälkeen myyntiin. Kone oli ulkoasultaan siisti, mutta sen ongelmaksi osoittautui ylikuumeneminen. Kannettavan tuuletin puhalsi kuuluvasti, mutta tästä huolimatta lämpötilat nousivat kovassa rasituksessa. Rasitustestissä prosessorin lämpötila nousi minuutissa 95 asteeseen. Nykyisten prosessorien pitäisi kestää lähes sadan asteen lämpö, mutta mielestäni kuumeneminen oli liian nopeaa.

QGIS – avoin paikkatieto-ohjelmisto ammattilaisille

Kirjoitin ohjelmistoesittelyn QGIS -paikkatieto-ohjelmasta Viikon VALO -verkkosivustolle. Viikon VALO on Petri Salmelan ideoima ja ylläpitämä sivusto, joka esittelee viikoittain vapaan lähdekoodin ohjelman tai muun avoimesti lisensoidun teoksen. Juttu on luettavissa linkistä Viikon Valo – QGIS

Miten valitsen sopivan Linux-jakelun?

8 kriteeriä, joilla löydät sopivimman Linux-jakelun: pitkäikäisyys, tukiaika, tuki, jatkuvuus, ohjelmat, kieli, helppokäyttöisyys ja etiikka.