analytiikka

Junk-dimensio on paikka pikkusilpulle

Ota tietovaraston status-kentistä niskalenkki: heitä dimensiomallinnuksen tähteet yhteen ja samaan sälätauluun eli junk-dimensioon

Kytkynä tulevat Microsoft SQL Serverin raportointityökalut

Lue, mitä raportointityökaluja Microsoftin SQL Serverin mukana tulee ja mikä niiden tarkoitus on.

Tietovaraston raportoitavat suureet faktatauluun

Opi, mitä tarkoittaa BI:n käsite fakta, mikä on mittarin tehtävä raportoinnissa ja mitä faktataulun tyyppejä on olemassa.

Ryhmittele BI-tieto dimensioihin

Esimerkki tietovaraston asiakasdimensiosta ja muutostyypeistä 1 ja 2. Hallitse raportoinnin tietoa hitaasti muuttuvissa dimensioissa.

BI:n data järjestykseen tähtiskeemalla

Älä tee Business Intelligence -raporttia ilman tietovarastoa. Vaadi kehittäjiltä hyvin organisoitua tietoa ja tähtiskeemaa.

Business Intelligence eli raportteja tietokoneella

Mitä on Business Intelligence? Lue, mistä BI:ssä on kyse, mitä tehtäviä BI-asiantuntijan toimenkuvaan kuuluu ja mitä hänen kuuluisi tietää.

Viikon VALO - Jupyter Notebook

Kirjoitin jutun datatieteilijöille suunnatusta Jupyter Notebook -editorista, jonka voit lukea täältä: Viikon Valo – Jupyter Notebook. Viikon VALO on Petri Salmelan luoma erinomainen verkkosivusto, joka esittelee suuren joukon vapaan lähdekoodin ohjelmia.

Data-analyysi levyraadin tuloksista

Data-analysoin ystäväni järjestämän levyraadin tulokset. Tutkin, onko voittaja valittu yksimielisesti ja kenellä raatilaisella on sama musiikkimaku kuin minulla. Käytin työkaluina Python-ohjelmointikieltä sekä Pythonin data-analysointiin soveltuvia kirjastoja. Analyysi on tallennettu Jupyter Notebook -muistiona, josta näkee analysoinnin vaiheet ja lopputuloksen. Muistiota voi tutkia verkkoselaimella täältä.

Jenkkikonsultti ohjaa markkinointia datalla ja 15 mittarilla

15 mittaria, jotka markkinoijan tulisi tuntea. Markkinoinnin ja tietotekniikan konsultti Mark Jeffery esittelee kirjassaan päätöksenteon avainluvut.

QGIS – avoin paikkatieto-ohjelmisto ammattilaisille

Kirjoitin ohjelmistoesittelyn QGIS -paikkatieto-ohjelmasta Viikon VALO -verkkosivustolle. Viikon VALO on Petri Salmelan ideoima ja ylläpitämä sivusto, joka esittelee viikoittain vapaan lähdekoodin ohjelman tai muun avoimesti lisensoidun teoksen. Juttu on luettavissa linkistä Viikon Valo – QGIS

Tämän Kesko tietää minusta

Keskon asiakasrekisterin mukaan olen perinteikkäästi syövä alle 35-vuotias sinkku, joka ajoittain onnistuu seuranhaussa. Pyysin Keskolta itseäni koskevat asiakastiedot ja sain postissa kaksikymmentä sivua dataa. Keskolla on kattava valvontakoneisto Päivittäistavarakaupoilla on erinomainen mahdollisuus seurata suomalaisia kuluttajia. Keskon mukaan 3,8 miljoonalla suomalaisella on etuasiakaskortti eli lähes 70 % suomalaisista kuuluu Keskon asiakasrekisteriin. Rekisteri koostuu asiakkaan perustiedoista, jotka annetaan kortinhakuvaiheessa sekä kassarekisterien perusteella muodostetuista merkinnöistä. Kesko kertoo tallentavansa ostokset tuoteryhmätasolla, eikä yksittäisiä tuotteita liitetä asiakkaan tietoihin.

Provost ja Fawcett kertovat onnistuneesti data-analyysista

Toisinaan löytää sattumalta kirjan, joka osoittautuu erinomaisiksi. Yksi tällainen tapaus oli kirjastosta lainaamani Data Science for Business. Löysin teoksen, kun etsin netistä data-analyysiin liittyviä kirjoja. Silloin huomasin, että teos oli saanut Amazonissa myönteisiä arvioita ja lisäksi teoksessa painotettiin liiketoiminnan näkökulmaa. Kirja osoittautui hyvän palautteensa arvoiseksi. Kirja on tuliterä, eli ensimmäinen painos julkaistiin viime kesänä. Kirjoittajat Foster Provost ja Tom Fawcett käsittelevät kirjan nimen mukaisesti datan analysointia liike-elämän näkökulmasta. Käsiteltävät ongelmat muodostetaan siten, että ratkaisu kiinnostaa yritysjohtoa.

Big data ja ylitsevuotavat odotukset

Salo, Immo (2013) Big data: Tiedon vallankumous Yhtenä osana työtäni on datan kerääminen ja sen analysointi. Seuraan mielenkiinnolla data-analyysiin liittyviä asioita. Tällä hetkellä yleinen puheenaihe on big data, jolle ei ole vielä vakiintunut suomenkielistä termiä. Käsitteen merkitystä kuvaa sen suora suomennos, eli dataa on paljon ja sen analysoijat tarvitsevat tilanteeseen sopivat työkalut. Perinteinen Excel-taulukko tai SQL-tietokanta on riittämätön moninaisen datan säilömiseen ja käsittelyyn. Ideaalilla big data -työkalulla voisi tutkia yrityksen sisäisen materiaalin lisäksi Internetin teksti-, kuva- ja äänimateriaalia.